West 17 Avenue Reconstruction

Multi-Family Party House Conversion & Reconstruction

You are here:
Take a Video Tour!

Project Quick Facts

City: Vancouver BC

Design Period: March to May 2015

Permitting: May to August 2015

Construction: Completed Fall 2016

Client: Lee D. & Family

Project Type: Upper Floor Addition & Renovation

Site Introduction

Located in Vancouver’s Mount Pleasant neighborhood, this property is surrounded by post-war era bungalow housing and a mix of early 20th century Victorian architecture. With tight streets, a narrow footprint and many trees within the construction zone, this site offered some planning challenges.

With a growing family, our clients were faced with tearing down a home they’ve come to love or reinvigorate it with a new program that fits their lives. Tasked with creating a functional upper floor with three bedrooms & a shared bathroom within the narrow footprint, the finished product took advantage of efficiencies wherever possible.

Our Goals

  • Addition of an upper floor
  • Three new bedrooms
  • Ideally two new bathrooms
  • Open stair case design
  • Maximize overall square footage
  • Retain non-conforming rear deck
  • Retain all on-site trees

Our Process

  • As-built drawing creation
  • Schematic design phase
  • Coordinate topographical survey
  • Planning approvals for roof deck & non-conforming main floor deck
  • Coordinate structural engineer
  • Complete permit submission

The Results

  • Added complete new upper floor
  • 740 sf with some sloped ceilings
  • Three bedrooms & shared bathroom
  • Master bedroom roof deck
  • Opened up main floor plan
  • Retained existing-non conforming main floor deck.

Take A Tour

Conclusion

Taking advantage of the existing non-conformities, we we’re tasked with expanding into a new upper storey in the current attic space, making room for three bedrooms and a bathroom.

While the process involved in obtaining the necessary permits was an outright approvals route, the narrow site width & proximity of on-site as well neighboring trees added a layer a complication.

With the assistance of a true craftsman of a builder, Lee & family were able to fulfill a longtime goal of theirs and have the whole family on one floor

With the assistance of a true craftsman of a builder, Lee & family were able to fulfill a longtime goal of theirs and have the whole family on one floor.